https://www.facebook.com/Stichting-Gemeenschapsfonds-Albrandswaard-251014268393944/

 

Gemeenschapsfonds helpt bij uitvoeren van nieuwe ideeën

 logobaralbran
ALBRANDSWAARD – Het Fonds bestaat nu al bijna anderhalf jaar, maar er zijn nog maar weinigen die het bestaan ervan kennen. Dit omdat er vooral nog veel achter de schermen gebeurde. Het Gemeenschapsfonds Albrandswaard is er voor iedereen die een goed idee heeft, maar niet de middelen heeft om het idee in actie om te zetten. Alles wat ten goede komt aan de samenleving, mag gemeld worden. ,,Ons doel is om mensen en middelen met elkaar te verbinden”, zegt voorzitter Eric Gude.
De afgelopen maanden is er veel tijd gaan zitten in het overnemen van het vouchersysteem van albrandswaardinactie.nl, het opzetten van een website en het vinden van de juiste bestuursleden. Maar nu willen ze spijkers met koppen slaan.
,,De overheid bemoeit zich steeds minder met een aantal burgerzaken en zij heeft ook de middelen niet meer om te helpen. Kortom: de initiatieven en hoe zaken voor elkaar te krijgen, komen nu steeds meer neer op de burger. Wij willen graag een plaats innemen tussen de overheid en de burger. Wij kunnen simpelweg gebruikmaken van ons netwerk om te kijken hoe wij kunnen bijdragen aan het realiseren van bepaalde plannen”, aldus Gude.
Hij benadrukt daarbij dat het Gemeenschapsfonds vooral van netwerken gebruik maakt en niet in eerste instantie financiële middelen inzet. ,,Je kunt mensen vragen iets op te knappen of iets beschikbaar te stellen. We ontwikkelen en ondersteunen met name initiatieven en we verbinden. Soms geven we ook een beetje zakgeld.”
In actie
Ook albrandswaardinactie.nl valt tegenwoordig onder de paraplu van het Gemeenschapsfonds. Gude: ,,Mensen konden voorheen naar de gemeente met een idee en vulden dan een formulier in om geld te krijgen om hun plan te kunnen starten. Dat ging dan met vouchers. Wij hebben dit systeem overgenomen.” Enkele projecten die op deze manier van de grond zijn gekomen, zijn o.a. het Repair-café en Poldermarkt Poortugaal. Ook is er een scooter aangeschaft voor Buurtpreventie Rhoon-noord, zodat zij het gehele gebied goed kan bereiken.
Eigen

Met een grotendeels nieuw bestuur is het fonds nu druk bezig met het ontplooien van eigen initiatieven om meer en meer gedaan te krijgen in de samenleving. Zo komt er bijvoorbeeld een wensboom. Deze wordt dan op wisselende openbare locaties neergezet het komende jaar en iedereen mag dan zijn wens in de boom hangen. ,,Of iemand mag een wens voor een ander uitspreken. Bijvoorbeeld de wens dat iemand hem of haar duwt in de rolstoel tijdens een dagje Blijdorp”, aldus Gude.
Ook werkt het bestuur meer en meer samen met de serviceclubs en wordt gedacht aan het opzetten van een Verhalenhuis in Albrandswaard zoals Verhalenhuis Belvédère in Katendrecht. ,,Het is een manier om alle culturen bij elkaar te brengen. En mooie verhalen uit je eigen omgeving te horen.”
Mensen uit de lokale gemeenschap vertellen daar verhalen van vroeger en nu. Zij komen oorspronkelijk uit allerlei landen. ,,Er wordt dan bijvoorbeeld een Bulgaarse avond gehouden, waarbij Bulgaars wordt gekookt en onder het eten vertelt iemand dan over het eten, maar ook over zijn of haar belevenissen.
Waarom zouden we zoiets niet ook doen in Albrandswaard?”

Kunst en kitsch

Verder ligt daar het idee om een kunst en kitsch veiling te houden in september van dit jaar. ,,Kunstenaars die gebruik willen maken van een uitkering, moeten ook werk leveren. Dat werk wordt vaak verhuurd en mensen kunnen ook kiezen om het te kopen. Maar nu ligt een grote hoeveelheid schilderijen in opslag. Dat is zonde. We willen daarom proberen die te verkopen. Dan is het de bedoeling om de opbrengst weer bij ons te stallen zodat wij het kunnen gebruiken ter ondersteuning van goede doelen.”Gude benadrukt in alles dat het Gemeenschapsfonds plannen niet wil overnemen, maar eerder ‘zaken een duwtje geven’ of mensen met elkaar verbinden.
,,Ons doel is: horen, luisteren en doorgeven.”
Om Gemeenschapsfonds Albrandswaard beter op de kaart te zetten, is het bestuur ook gestart met het bouwen van een community op de website.
,,De burger moet ons kunnen vinden. Iedereen die een idee heeft, kan mailen naar gemeenschapsfonds@gmail.com of een kijkje nemen op gemeenschapsfonds-albrandswaard.nl. ,,Al is het maar een half idee, kom maar. Wij maken er dan wel een heel van.”

Categories: Nieuws

0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *